was successfully added to your cart.

Åte til feller – hvordan best fange rotter og mus

By 10. januar 2022Blogginnlegg

Du kjenner nok helt sikkert til den vanligste typen åte som plasseres i en muse- eller rottefelle, nemlig den velkjente ostebiten. Og for all del, det er godt mulig at en ostebit vil tiltrekke seg inntrengeren. Ost vil samtidig sjelden være førstevalget for en gnager, og du gjør derfor lurt i å velge en annen type åte om du faktisk ønsker fangst.  Det er flere typer åte som er mer velegnet enn ost, fellesnevneren er at det er mat som er rik på karbohydrater. Dette inkluderer sjokolade, nøtter og enkelte typer kjøtt (som bacon eller pølseskiver). Sjokoladepålegg basert på nøtter, så vel som peanøttsmør, vil dermed være et godt alternativ til den tradisjonelle ostebiten.

Hvor mye åte trenger man egentlig?

Det korte svaret: sannsynligvis mindre enn du tror. Husk at åten du legger i fellen ikke skal være av en slik størrelse at dyret kan nappe den med seg og dermed unngå å utløse den. Det kan altså være en god idé å benytte seg av smørbare pålegg, slik som peanøttsmør eller sjokoladepålegg. Da vil ikke dyret kunne dra med seg biten uten å være nær fellen. Smør på i tynt lag, men nok til at det frister gnageren. Pass samtidig på at du ikke berører maten med fingrene, da menneskelukt kan gjøre maten uappetittlig for dyret. Dette løser du enkelt ved å benytte hansker, eller bruk for eksempel en Q-tip til å fordele smørepålegg på fellen.

Alternativ til spiselig åte

Mistenker du at det er mus eller rotter i huset, men får ikke fangst i fellene som er satt ut? Da kan også vurdere å benytte deg av reirmateriale framfor spiselig åte. Rotter er kjent for å samle på ting som kan brukes til å bygge reir, som stoffbiter og innmaten til dyner og puter. Du kan bruke trådbiter, stoffrester og lignende i en rottefelle så vel som musefelle, som alternativ til spiselig åte.