Se for deg at du endelig er på plass på hytta etter at den har stått ubebodd i noen uker. Det er vel lite som er så ubehagelig som å umiddelbart se, lukte og ane at du har hatt uønsket besøk. Vi snakker ikke om tyver, men de små på fire bein.
Når invasjonen er et faktum
Det tar ikke lang tid å få bekreftet mistankene. Muselort i alle tilgjengelige rom, sengetøy som er flerret opp flere steder og kjøkkenskap som bærer spor, bokstavelig talt, av mus som har forsynt seg godt av det de har funnet. Oppspiste ledninger, gryteskap med muselort og kanskje til og med en død mus som har kommet seg ned i den fristende søppelbøtta, dog ikke opp igjen. Skaden har allerede skjedd, og du vil gjerne ta tilbake hytta fra gnagerne. Jobben er omfattende, og når du skal gjøre rent er det enkelte hensyn å ta.
Ikke benytt støvsuger eller feiekost
Når du skal gjøre rent der mus har ferdes er det viktig at du ikke virvler opp partikler fra muselorten i luften der du er. Musepest er et hantavirus og forekommer årlig hos mennesker i Norge. Viruset finner du i spytt, urin og avføring fra mus, og ved smitte oppleves blant annet influensalignende symptomer. I verste tilfelle kan et sykdomsforløp føre til nyreskader. Bruk derfor alltid en våt klut når du skal gjøre rent etter gnagere, benytt også gjerne hansker og munnbind. Vask godt over alle områder der du mistenker museferdsel med såpe og vann, samt vask alt av tekstiler gnagere kan ha urinert på.
Forhindre videre forekomst
Når mus først har funnet veien inn er det sannsynlig at de vil finne veien inn igjen ved en senere anledning. Finn derfor ut hvor og hvordan gnagerne kom seg inn, og plasser feller i disse områdene (husk samtidig at det er forskjell på en muse- og rottefelle). Her kan det være lurt å sette opp mange feller fremfor èn, for å øke sannsynligheten for å fange flere. Tett hullet der inntrengerne kom seg inn, og pass på at du besøker stedet ofte for å se om de er tilbake.