was successfully added to your cart.

Mus og andre gnagere – sykdomsbærere som utgjør fare?

By 29. oktober 2021Blogginnlegg

Mus, rotter og andre gnagere er kjente bærere av sykdom, men hvor farlig er egentlig disse dyrene for mennesker og kan de smitte oss? Gnagere oppholder seg gjerne i områder med bakterier- og parasittsykdommer; e oppsøker søppel for å finne mat og har potensiale for å spre smitte. Det finnes enkle tiltak som kan hindre muligheten for dette, som man bør være klar over dersom man oppdager at man har gnagere i hus. Enkle rengjøringstiltak, sammen med bekjempelse av gnagere med for eksempel en Victor musefelle, vil redusere risikoen betraktelig.

Ikke bruk kost eller støvsuger

Når du skal rengjøre et sted der du vet det har ferdes gnagere, og det kanskje finnes ekskrementer, bør du alltid benytte en klut sammen med vann med såpe. Ved å bruke kost eller støvsuger risikerer du å virvle opp og spre små artikler som inneholder bakterier i luften. Ønsker du ekstra god beskyttelse kan du også bruke munnbind og hansker når du rengjør. Også når du skal fjerne dyr fra feller er det greit å unngå å ta direkte på dyret, slik at du ikke overfører lopper og lus, eller i verste fall, risikerer å bli bitt. Har musen vært inne i et skap? Ta alltid en god sjekk av all mat du har stående, og vurder å kaste om du er usikker eller om emballasjen er preget av skade. Vask også over kopper og kar.

Hva er musepest?

Musepest er ikke en vanlig, utbredt sykdom, men kan forekomme. Musepest kan slå ut veldig forskjellig fra person til person, med små, forbigående eller vedvarende plager. Klatremus er vert for viruset, som gir influensalignende symptomer som hodepine og sterke smerter i rygg, samt i mageområde.t Mistenker du musepest, bør du oppsøke lege. Mange som blir smittet har pustet inn forstøvet avføring eller urin, for eksempel på en hytte.