was successfully added to your cart.

11 tips til å fange rotter

By 24. september 2019Blogg, Rotter, victorskadedyr
Løvblåser LB5800E

Rotter er en av de mest uvelkomne skadedyr som sameksisterer med mennesker. Selv om ingen vil ha rotter rundt seg, liker de å oppholde seg i nærheten av oss.

Rottefeller har lenge vært en nødvendighet, enten det er i et urbant, forstadsområde eller i landlige omgivelser. Dersom du er i beita etter redskap for å fange rotter så lønner det seg å vite om de mest effektive løsningene, og den beste åten. Vi har samlet 11 tips om nettopp dette slik at du er best rustet for jobben.

1.Plassér rottefellene på de riktige stedene

Rotter bruker instinktivt vegger og gjerder til å orientere seg. Derfor vil de neppe streife rundt i sentrum av et rom. Fellene er derfor mest effektive når de plasseres langs en vegg, og gjerne i svakt lys.

Et ekstra tips er å plassere fellene på innsiden av skap, under møbler langs veggene.

2. Bruk riktig åte

Det beste åtet for en rottefelle kan avhenge av hvilken art av rotter du prøver å fange. Ulike arter spiser forskjellige typer mat. Noen rotter finner peanøttsmør uimotståelig. Andre rotter fristes med en stinkende ost.

Uansett er mat med sterk lukt – nøtter, fisk eller muggost – imidlertid best til å lokke rotter til fellene.

Les mer: Dette er lokkematen som tiltrekker seg rotter

3. Lær rotter å stole på feller

Selv om rotter har små hoder, er de ikke så dumme som folk ofte antar. En rotte vil være mistenksom overfor nye objekter i omgivelsene. Dette gjelder også rottefeller som vil fange dårlig hvis de plasseres helt vilkårlig.

Når problemet med rotter vedvarer, vil en av de mer effektive metodene for fangst være å la rotter bli vant til fellene før du aktiverer dem til å dreepe. For å gjøre dette, plassere fellen i et område du regner med det er rotter i, men ikke aktiver den. Tillat rotter å få mat fra denne «ufarlige» fellen i en dag eller to. Når rottene har akseptert fellen som en del av deres vanlige omgivelser, agn fellen igjen, men lad den for å drepe slik at den neste rotta blir tatt.

Victor Power-Kill rottefelle

4. Unngå å fange – jag vekk rotter i stedet

Hvis du ikke har hjerte til å drepe rotter, men forstår alle grunnene til at du ikke kan ha dem som gjester, er det en høyteknologisk metode for å frastøte rottene direkte. Med Victor® Skadedyrjagere kan du holde huset lykkelig gnagerfritt uten bruk av feller.

Victor Skadedyrjager Mini Pro

Enheten avgir pulserende lyd i en rekke frekvenser som bare gnagere kan høre. For ørene på en rotte er lydene øredøvende. Sett opp en skadedyrjager på loftet, så vel som en i kjelleren, og se på når alle tegn på rotteaktivitet opphører i hjemmet ditt. Ingen rottefeller å sette opp, ingen kadaver og ikke rot. Tips: Dersom det er flere rotter og problemet vedvarer anbefaler vi en kombinasjon av feller og skadedyrjagere for optimal effekt.

5. Stakk rotta av med åtet- prøv igjen

Ofte kan man oppleve at åtet er borte. Det betyr at den aktuelle rotta var freidig nok til å lirke bort agnet uten å bli fanget. Hvis fellen ikke gjorde jobben første gang, er det bare å prøve det igjen.

For å få de beste sjansene for å fange en rotte i fellen, hold agnet lite og sentrert i fellen. Hvis du for eksempel åter en felle med et for stort stykke åte, kan en greie å lirke den vekk, og få seg en fest på godbiten.

6. Sørg for å bruke riktig felle

Husmusen er i gjennomsnitt 2,5 til 4 centimeter lang, mens med halen kan den være over dobbelt så lang. Derimot har brunrotta, (rattus Norwegicus), en kropp som kan bli rundt 20 cm med ytterligere 15 til 20 cm til med hale. Når dette tas i betraktning, må rottefeller være mye større enn musefeller. Problemet er at mange huseiere knapt vet forskjellen mellom rotter og mus, enn si hvordan man kan avgjøre om hva slags type skadedyr man har i huset.

Før du kan velge den beste fellen for situasjonen, er det avgjørende å finne ut om du har å gjøre med en rotte eller mus. For det første er poteavtrykk til en brunrotte vanligvis rundt 20 mm i bredden, mens poteavtrykket fra mus generelt er under 10 mm bredt. På samme måte er rotteavføring omtrent på størrelse med gresskarfrø, og museavføring er større på størrelse med solsikkekjerner. I tillegg pleier mus å oppholde seg i hjem døgnet rundt, mens rotter ofte er aktive inne og ute.

På grunn av forskjellen i størrelse på de to gnagerne er rottefeller minst dobbelt så store som musefeller. Den store gule pedalen på Victor® Easy Set® Rat Trap er spesielt designet med de riktige målene for å drepe rotter umiddelbart. Den mindre pedalen og Victor® musefelle er i derimot perfekt for å fange mus, men den er utilstrekkelig hvis problemet dreier seg om rotter.

Victor Easy Set musefelle

7. Bruk hansker når du tar i rottefeller

Når du setter opp og åter feller, er det best å bruke hansker og legge i åtet i fellen med kjøkkenutstyr, evt en q-tips. Årsakene til dette er enkle. Rotter er generelt redde for menneskelig lukt, og det kan være nok at du tar i fellen med fingrene. Hvis du tilfeldigvis berører en felle med bare hendene, vasker du den med varmt vann før du åter den. Mens fingeravtrykk ikke gjør feller helt ineffektive, forbedres sjansene dine for å fange en rotte når duften din er fraværende på selve fellen.

8. Bruk elektriske rottefeller innendørs

Hvis problemområdene er innendørs er Victor® Elektronisk rottefelle et praktisk og kraftig alternativ til konvensjonelle klappfeller. Denne postkasselignende fellen, som bruker fire batterier i C-størrelse, lokker rotter inn og dreper dem øyeblikkelig med et 4000-volts støt.

Victor elektronisk rottefelle

Victor® Elektronisk rottefelle er enkel å sette opp og betjene. Den dreper også opptil 50 rotter på ett sett med batterier, og du trenger ikke engang å se eller ta på den døde rotta. Et blinkende lys på enheten signaliserer fangst.

9. Bruk så mange feller som nødvendig

Hvis du mistenker at problemet ditt er nede i en enkelt rotte, vil du sannsynligvis kunne løse problemet med en eller to strategisk plasserte feller. Hvis det derimot er mange rotter på eiendommen din, vil du sannsynligvis trenge å plassere et dusin feller rundt i huset ditt.

Problemet kan også manifestere seg i garasjen eller hagen, og da vil det være nyttig å gjøre eiendommen mindre innbydende. Sørg for å unngå søppel/matrester, rak løv og hold all ved lagret minst 10 cm over bakken.

Med eiendommen din nå mindre rottevennlig, plasser flere feller langs gjerder og på sidene av huset ditt.

10. Plasser feller riktig langs veggene

Det er to smarte grunner til at rotter ferdes langs veggene: For det første bruker de værhårene sine til å sanse gjenstander foran dem i mørket. Ved at værhårene berører en vegg, gir rotta beskjed om de fortsatt er på rett vei. For det andre gir gange langs en vegg beskyttelse – de trenger bare å se etter trøbbel på én kant.

Derfor er en felle mest effektiv når den plasseres mot en vegg i 90 graders vinkel, med utløsersiden plassert nærmest veggen.

Hvis du må plassere en felle parallelt med en vegg, plasserer du fellen med en annen felle i motsatt retning. Dette vil gjøre det lettere å fange rotter som kommer fra begge retninger. Ellers holder fellene dine minst 5 meter fra hverandre.

11. Hindre rotter å komme inn i huset ditt
Når rottene kommer inn til deg er det fordi det er steder som ikke er tettet. Gå gjennom huset og dersom du finner åpninger er stålull perfekt for å tette åpninger så rottene ikke kommer inn.

12. Masseutrydning av rotter utendørs

Ønsker du å ta rotta på hele gjengen samtidig? Velg et egnet område som ved matavfall, bark eller andre steder de gjerne ferdes. Sett deretter ut et stort antall feller åtet med penøttsmør uten å aktivere fellene. Etter et par netter aktiverer du de og da skal du se du får fangst som forhåpentligvis vil stanse reproduksjonen på eiendommen din.

Hvis rotteproblemene dine fortsetter, gjør det en gang til: Sett ut mange feller med åte, uten å aktivere, vent et par dager, lad fellene, og vent på resultatet i løpet av en natt.

13. Bruk rottefeller som dreper ved kontakt

De beste rottefellene er de som dreper momentant – rotta dør uten kvelning eller langvarig smerte og lidelse. Feller som dreper momentant er de tradisjonelle klappfellene og elektriske feller. Hvis problemet er innendørs og du ikke liker synet av døde rotter, bruk Victor® Electronic Rat Trap. Hvis rottene er begrenset til hagen din, sett opp Victor® Easy Set® Rat Trap langs ytterveggene og gjerdene.

Hvis rotter har vært et problem på din eiendom, vil vi gjerne høre om metodene dine for å løse problemet. Enten du har sett gnagerne i hagen din eller innendørs, la oss få vite hvilke taktikker du har brukt for å løse problemet.

Leave a Reply